Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Aventure o.l.v. Ita Hijmans │ Een feestelijk concert voor Martinus

9 november 8:15 pm

 

Een feestelijk concert voor Martinus

Op 11 november 1417 werd Oddone Colonna door het Concilie van Konstanz gekozen tot paus. Hij nam de naam van de heilige Martinus aan en was zo als paus Martinus V onlosmakelijk verbonden met het Sint Maartensfeest.

Al in het begin van het concilie jaren (1414-1418) hadden de kerkelijke leiders en de wereldlijke beschermheer koning Sigismund korte metten gemaakt met de Boheemse kerkhervormer Jan Hus. Hij belandde in 1415 op de brandstapel. Zijn vele volgelingen hielden zich echter niet koest en hielden hun ‘eigen’ uit Bohemen afkomstige koning Sigismund verantwoordelijk voor Hus’ ondergang. Het einde van het concilie betekende dan ook het startsein voor bloedige oorlogen tussen het gezag en de Hussieten. De naam ‘Hus’ die letterlijk ‘gans’ betekent, figureerde in de wederzijdse propaganda: als scheldnaam en als geuzennaam.

Ganzen waren een van de lekkernijen bij het Sint Maartensfeest zoals we al bij een 13e-eeuwse minnezanger lezen. Een vrolijk feest, waarbij men genoot van oogst en wijn, een gezelschapsfeest, dat het begin van het winterseizoen markeerde met Sint Maarten als patroon. Martein lieber herre en de Latijnse versie Martinus Christi famule nodigt uit tot het feest en benadrukt het spelelement doordat het – gedeeltelijk – een canon is. Ook het drinklied Wolauf lieben gesellen/Seit willikomen her Martein vertelt over het feest: met veel wijn, ganzen en peren is men de gast van Sint Maarten.

Door op Sint Maarten 1417 de naam Martinus te kiezen, had Oddone Colonna een dubbelzinnigheid ingebouwd. Vanaf dat moment was ‘Martinus bisschop’ op te vatten als de heilige Martinus, maar ook als de nieuwe paus Martinus V. Slim van hem, want de heiligheid van Sint Maarten straalde zo af op hem als paus, zoals we horen in het motet Te dignitas presularis. Wellicht de eerste die het spel met de betekenis ‘gans’ van Jan Hus’ achternaam speelde was Wolkenstein. Ich hab gehört durch mangen granns verhaalt over diverse vogels die door de gans onder de voet gelopen werden, maar na een tijdje de gans wel anders lieten gakken.

Aventure

ensemble voor middeleeuwse muziek

Nancy Mayer, Christopher Kale, André Cruz: zang

Marco Magalhães, Fumitaka Saito, Ita Hijmans: blokfluiten

 

 

 

Voorverkoop: EUR 17,50 / EUR 12,50 (studenten, CJP, U-pas) | aan de kassa EUR 20,- / EUR 15,-


Kaarten bestellen


Gegevens

Datum:
9 november
Tijd:
8:15 pm
Evenement Tags:

Locatie

Pieterskerk
Pieterskerkhof 3
Utrecht, 3512 JR Nederland
Website:
www.pieterskerkconcerten.nl