Barbershop repertoire en techniek o.l.v. Sjoerd Jansen

Zaterdag 30 september 2017 (10:00-17:00 uur)

Barbershop is ontstaan uit de VS in de jaren ’20 van de vorige eeuw en heeft wortels in de Afro Amerikaanse muziek. Het is close harmony en wordt door a-cappella ensembles gezongen. Oorspronkelijk bestonden deze ensembles alleen uit mannen (wachtend op hun scheerbeurt), maar tegenwoordig is barbershop ook populair onder vrouwenkwartetten en gemengde ensembles. Wel heeft elke formatie een aangepast arrangement en ligging nodig om het kenmerkende close harmony effect te bereiken: stemmen die dicht tegen elkaar aan liggen, één kleurklank, met soms complexe harmonieën.

Deze workshop is bedoeld als kennismaking met de barbershop en vereist geen ervaring met close harmony of lichte muziek. Deelnemers moeten wel in staat zijn om van tevoren hun partij in te studeren. Ervaring met het zingen in kleine ensembles (4 tot 8 deelnemers) is een pré, maar niet noodzakelijk. Het is ook mogelijk om zich als ensemble in te schrijven.

Tijdens de workshop, onder leiding van de dirigent en arrangeur Sjoerd Jansen, oefenen we zowel samen als in verschillende kleine ensembles (TLBB, SATB, SSAA). Daarbij wordt aandacht besteed aan de rol van elke stem in het geheel, klankkleur, techniek en interpretatie. De workshop eindigt met een zogeheten “barberhop-conventie”, waarin de ensembles aan elkaar (en het publiek) hun kunsten laten horen.

 

Repertoire

a. Tutti stuk – If there’s anybody here – Willard Robinson & Terry Shand

b. Vrouwen stuk – Weet je nog wel… (die avond in de regen) – R. vd. Meule

c. Mannen stuk – Ain’t Misbehavin’ – Thomas Waller

d. (optioneel extra, indien tijd over): Tutti Stuk – Harmony – Doug Miller

 

Over Sjoerd Jansen

Sjoerd Jansen is een jonge, gedreven docent, arrangeur en muzikant uit Haarlem. Hij is mede oprichter en leider van het show/musicalorkest REX Orkest. Daarnaast leidt hij close harmony groepen Leeuwenhart en Close Up, is hij dirigent bij meerdere musical verenigingen, doet veel studio en sessiewerk als beroeps-muzikant en studeert hij binnenkort af van een contractstudie Klassiek Orkestdirectie en Jazz Arrangeren op Conservatorium van Amsterdam.

 

Locatie: Dekenkapel van de Pieterskerk, Pieterskerkhof 3, Utrecht.

Deelname inclusief koffie/thee/lunch en op basis van digitale bestanden kost bij aanmelding voor 1 september € 40,- per deelnemer. Daarna € 50,- per deelnemer. Toeslag voor toezending op papier tegen kostprijs. Kosten voor de aanschaf van muziek bij muziekboekhandel worden apart in rekening gebracht.


Aanmelden