Muziek van vrouwelijke componisten o.l.v. Ruben de Grauw

Zaterdag 26 mei 2018 (10:00-17:00 uur)

Vrouwen zijn van Venus en mannen komen van Mars, met een dergelijke titel wordt heden ten dage nog steeds duidelijk dat er blijkbaar een groot verschil zou zijn tussen mannen en vrouwen. In het culturele veld denken we die scheiding minder te ervaren dan bijvoorbeeld in de technische industrie die veelal gedomineerd wordt door mannen. En is dat omdat mannen het beter kunnen? Nee, kan toch niet zo zijn.

Waar voor Felix Mendelssohn een carrière als dirigent/componist/musicus heel normaal werd geacht, mocht het voor Fanny Mendelssohn slechts een liefhebberij zijn. Nog steeds zijn de meeste dirigenten, componisten een man, maar gelukkig zien we steeds meer vrouwen voor het koor staan of schrijven ze fantastische mooie muziek.

Kun je horen dat een stuk is geschreven door een vrouw? Dat niet per definitie, maar ze zijn wel net zo mooi en verdienen de verdieping en de uitvoering ervan. In deze workshop dompelen we onder in de muziek van Clara Schumann en drie hedendaags componisten: Emma Lou Diemer, Eleanor Daley en Judith Weir.

Clara SchumannDrie gemengde koren
1. Abendfeier in Venedig
2. Vorwärts
3. Gondoliera

Emma Lou DiemerThree Madrigals
1. O mistress mine, where are you roaming?
2. Take, o take those lips away
3. Sigh no more ladies, sigh no more

Eleanor Dalay – uit: Requiem
1. In Remembrance
2. In Paradisum

Judith WeirVertue

 

Locatie: Dekenkapel van de Pieterskerk, Pieterskerkhof 3, Utrecht.

Deelname inclusief koffie/thee/lunch en op basis van digitale bestanden kost bij aanmelding voor 1 september € 40,- per deelnemer. Daarna € 50,- per deelnemer. Toeslag voor toezending op papier tegen kostprijs. Kosten voor de aanschaf van muziek bij muziekboekhandel worden apart in rekening gebracht.