Cappella Amsterdam

o.l.v. Daniel Reuss
Giaches de Wert: een zeldzame virtuoos

vrijdag 22 maart 2019 – 20.15 uur

Palestrina noemde hem een ‘virtuoso così raro’, ofwel een zeldzaam virtuoos. Zacchino roemde zijn contrapunt, hij trad in de voetsporen van Cipriano de Rore en was een belangrijk inspirator voor Claudio Monteverdi: Giaches de Wert, geboren in Weert in België in 1535, getogen en beroemd geworden in Italië. In 1565 kwam hij in dienst van Guglielmo I Gonzaga in Mantua waar hij tot 1592 koormeester was van de hertogelijke kapel Santa Barbara. In 1596 sterft de Wert in Mantua en werd bijgezet in ‘zijn’ kapel Santa Barbara.

Giaches de Wert behoort tot de vierde generatie Vlaamse polyfonisten, speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het madrigaal en zette als een van de eersten gedichten van Torquato Tasso op muziek. Hij liet een groot oeuvre van wereldlijke madrigalen en sacrale werken na. En aan die sacrale werken brengt Cappella Amsterdam een ode, in zeven motetten en een mis.

(Foto : Annelies van der Vegt)

 

 

 

Programma:

Giaches de Wert (1535-1596)

Adesto dolori meo

Amen, amen dico vobis

Ecce apparebit Dominus

Peccavi super numerum

Quiescat vox tua

Vox clamantis in deserto

Vox in Rama

Missa Transeunte Domino

 

Voorverkoop: EUR 25,- / EUR 15,- (studenten, CJP, U-pas)

U kunt ook een abonnement nemen op de drie concerten die Cappella Amsterdam dit seizoen in onze serie verzorgt. U betaalt dan EUR 60,-, een korting van EUR 15,- (geen verdere kortingstarieven van toepassing). Het gaat om de volgende concerten:

5 oktober 2018 – Again and again

1 februari 2019 – Time and the Bell

22 maart 2019 – Giaches de Wert: een zeldzaam virtuoos

Kaarten bestellen