Capella Brabant

o.l.v. Marc Versteeg, m.m.v. het Dudok Quartet

LOFLIED DER VERZOENING

Vrijdag 8 november 2019, aanvang 20.15 uur


Foto: Marc Bolsius

Met zijn monumentale ‘Reconciliation Magnificat’ reikt Kris Oelbrandt een actueel, leven-omarmend antwoord aan voor een schijnbaar verdeelde wereld. Een modern Magnificat dat op unieke wijze de aloude band tussen wereldreligies uitlicht en bekrachtigt, van de joodse Lofzang van Hanna en de christelijke Lofzang van Maria tot de islamitische Soera 87. In zijn compositie bouwt Kris deze oeroude liedteksten om tot een meditatieve klankkathedraal waarin woorden en muziek een inspirerende dialoog aangaan. Kris Oelbrandt in Trouw, 1 november 2019: “Drie solisten vertegenwoordigen drie godsdiensten en verenigen zich op het podium. Kijk naar de wereld: er heerst onbegrip, er is nogal wat dat moet worden verzoend. Dit plan lag in mijn laatje, en moest eruit”. 
Vocale solisten zijn Katrien Baerts (sopraan), Elsbeth Gerritsen (mezzo sopraan) en Mattijs van de Woerd (bariton). Verder werken mee Niek Klein-Jan (slagwerk), Rieneke Brink (fluit) en Ernestine Stoop (harp).
Het Loflied der Verzoening vindt plaats in het kader van de Sint Maarten Viering Utrecht en de Week van de Dialoog. Voor meer informatie over dit project klik hier.

Toelichting
Als inleiding op het concert (om 20.15 uur) zet muziekwetenschapper en theoloog Martin Hoondert de achtergronden van Oelbrandts compositie uiteen.
Na het concert kan het publiek deelnemen aan een gesprek over het thema verzoening met bijdragen van Arie Nico Verheul (Utrechts Platform voor Levensbeschouwing en Religie), Koos Smits (priester St. Rafael), Radj Ramcharan (programmamanager FORUM, Instituut voor multiculturele vraagstukken), Navah Tehila (rabbijn) en Jeanette Pagrach (beiden Liberale Joodse Gemeente).
Wilma de Buck (Utrecht in Dialoog) is één van de gespreksleiders.

“Er zijn verschillen, die zullen er altijd zijn en dat is prima. Maar om de grote problemen van vandaag de dag, zoals de energietransitie en de klimaatverandering, het hoofd te kunnen bieden, zullen we de handen ineen moeten slaan. Het beschermen van de schepping kunnen we alleen met elkaar doen.”
(Mgr. de Korte, bisschop van ’s-Hertogenbosch tijdens de openbare dialoog in Den Bosch.)

 

VOORVERKOOP: € 18,- / € 13,- (STUDENTEN, CJP, U-PAS)

Bestel hier uw kaarten in de voorverkoop.