Charimuri Quartet & Ensemble Octagon

Vrijdag 7 februari 2020, aanvang 20.15 uur

Rouw & Troost in het Piëtisme

Met medewerking van Noé Inui, violist

 

Charimuri ensemble                        Ensemble Octagon

Een concert rondom het thema Rouw & Troost.

Ensemble Octagon brengt de meesterlijke Musikalische Exequien van Heinrich Schütz, begrafenismuziek voor de uitvaart van graaf Hendrik II van Reuss-Gera.

De Grieks-Japanse violist Noé Inui en het Charimuri Quartet voeren met hun
programma Morimur een bijzondere combinatie uit van de tweede vioolpartita
en diverse koralen van Johann Sebastian Bach, die precies 100 jaar na Schütz
werd geboren. Centraal hierin staat een specifieke theorie van de Duitse
violiste Helga Thoene over de rol van de beroemde Chaconne in deze Partita.

Tussen 1717 en 1723 was Bach in dienst van prins Leopold von Anhalt-Cöthen. In deze zes jaren ontstonden onder meer de 6 Brandenburgse Concerten, de 6 Suites voor cello solo en de 6 werken voor solo viool: 3 Sonates en 3 Partita’s.

In het voorjaar van 1720 vergezelde Bach zijn broodheer naar de Boheemse stad Karlsbad. Zij verbleven daar een maand of drie en keerden midden juli naar Cöthen terug. Daar vernam Bach het droevige nieuws dat zijn beminde vrouw (en achternicht) Maria Barbara gedurende zijn afwezigheid ziek geworden en gestorven was. Zelfs was zij een week voor zijn thuiskomst al begraven. Ze was slechts 35 jaar oud geworden en liet haar echtgenoot achter met vier kinderen in de leeftijd van vijf tot twaalf jaar.

Volgens de theorie van de Duitse violiste en musicologe Helga Thoene schreef Bach de Chaconne uit zijn Tweede vioolpartita als een ‘In memoriam’ voor Maria Barbara. In deze theorie werd Thoene gesterkt door haar ontdekking van een groot aantal ‘verborgen citaten’ in de Chaconne: citaten van bij de gelovigen zeer bekende Lutherse koraalmelodieën met betrekking tot overgave aan de dood en aan de wil van God.

In dit concert zal Noé Inui de complete Tweede vioolpartita ten gehore brengen. Tussen de vijf delen zal het Charimuri Kwartet vierstemmige harmonisaties zingen van een aantal in de Chaconne geciteerde koraalmelodieën. Deze melodieën zullen in de afsluitende Chaconne dan éénstemmig door de kwartetzangers worden ingevuld volgens de theorie van Helga Thoene.

De musici van beide ensembles verenigen zich aan het eind van het programma in muziek van Dietrich Buxtehude: ook hier een Chaconne.

 

TICKET PRIJS : € 20,-/ € 15,- (STUDENTEN, CJP, U-PAS)

Bestel hier uw kaarten in de voorverkoop.

www.ensembleoctagon.nl