Laden Evenementen
18
september
zaterdag

Ralph Sordo Choir

18 september 2021
  • Dit evenement is voorbij.

Josquin de notenmeester

Enrique López-Cortón, dirigent

Zaterdag 18 september, aanvang 20.15 uur

Precies 500 jaar geleden overleed een van de grootste componisten aller tijden: Josquin des Prez. Weinig musici waren bij leven zo gevierd als hij en maar weinigen hebben zo’n grote en blijvende invloed uitgeoefend op de generaties na hen. Een tijdgenoot schreef: ‘Iedereen zal in Josquin de grootste held van de kunst in de muziek herkennen, want hij bezit een waarlijk goddelijke en onnavolgbare gave’. Maarten Luther zei over hem: ‘Hij is de meester van de noten. Zij moeten doen wat hij wil, terwijl andere componisten moeten doen wat de noten willen.’

Het Ralph Sordo Choir eert deze Vlaamse meester met het programma Josquin – De notenmeester, waarin de invloed van Josquin op andere componisten ten gehore wordt gebracht. Zoals Cristóbal de Morales, die zichzelf als de enige echte erfgenaam van Josquin beschouwde. Morales speelde een belangrijke rol in de introductie van Vlaamse muzikale technieken in Spanje. Op het programma staat dan ook Josquins Inviolata, een van de populairste motetten in zestiende-eeuws Spanje, waar Morales zijn beroemde Missa Benedicta es op baseerde.

De werkwijze van het Ralph Sordo Choir is dat het bij ieder project muziek verbindt met een andere discipline. Ook nu zal niet alleen muziek klinken. Onderdeel van het programma is een lezing door filosoof en musicus Frank Meester over het thema ‘meerstemmigheid’. Josquin heeft zoals gezegd de bijnaam ‘de notenmeester’. Hij was meester van de polyfonie, het meerstemmig laten klinken van verschillende muzikale lijnen, zonder dat dit tot chaos leidt. Hoe kun je als samenleving een veelheid aan stemmen laten horen zonder dat het in een kakofonie verzandt? Kan begrip van polyfonie daarbij helpen? Samen met het publiek gaat Meester in het eerste deel van het programma op onderzoek uit.
Na de pauze volgt de muzikale ode van het Ralph Sordo Choir aan Josquin, de notenmeester.

€ 15 / € 10 (studenten, CJP, U-Pas). Bestel op kaartverkoop Pieterskerkconcerten.

Klassieke serie. Zie ook Ralph Sordo Choir

 

Details
Date: 18 september 2021
Evenement CategoryConcert

Wijzigingen voorbehouden
Vanwege de onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt is de concertagenda onder voorbehoud. Data, tijden, uitvoerenden en programma’s kunnen wijzigen. Op de website vindt u de meest actuele informatie. Op de pagina corona maatregelen kunt u informatie vinden over wat u tijdens een concertbezoek kunt verwachten.