Kamerkoor JIP & The Windsor Consort

o.l.v. Jonathan en Imre Ploeg

Canções Portuguesas

vrijdag 24 mei 2019 – 20.15 uur

In dit twaalfde project duikt Kamerkoor JIP de schatkamer aan Portugese muziek in samen met The Windsor Consort, bestaande uit vier vocale specialisten op het gebied van muziek uit de Renaissance en de vroege Barok. Drie van hen behoren tot de vaste kern van het Nederlands Kamerkoor en twee van hen zijn geboren en getogen in Portugal. De grootste schatten uit de Portugese renaissance wisselen af met traditionele volksliederen van het platteland.

Na projecten met muziek uit Oost-Europa, het Midden-Oosten en Latijns Amerika dringt JIP nu samen met de Portugese en Engelse zangers van The Windsor Consort (TWC) door tot de ziel van Zuid-Europa, met haar trotse, melancholische en feestelijke levensliederen. Welke wonderschone renaissancemuziek klonk er in de tijd van de ontdekkingsreizen – de gouden jaren van Portugal? En waarover zongen de boeren en arbeiders? Hoe vereren de Portugezen hun helden en hoe zingen ze over het leven?

Gedurende het concert wisselen polyfone renaissancemuziek en stevige volksmuziek zich in hoog tempo af, verspreid over de gehele kerk. Zo zingen JIP en TWC samen het Adoratio Crucis van Diogo Dias Melgas en klinken er bewerkte volksliederen uit diverse streken van de politiek geëngageerde componist Fernando Lopes-Graça (1906–1994), wiens werken vanwege de democratische en anti-fascistische ideeën verboden waren door het autoritaire regime de Nieuwe Staat. Hij verzamelde honderden traditionele levensliederen over bijvoorbeeld de goede oogst, het verstellen van kleding, olijvenbomen en het verlies van dierbaren in de strijd met de Moren.

KAARTPRIJS: € 14,- en € 7,- (studenten, CJP, U-pas) | aan de zaal: EUR 15,- / EUR 7,50

Kaarten bestellen